Глобалното затопляне е факт, а прогнозите за неговия ефект върху живота на Земята в дългосрочен план са близо до апокалиптични. Учените посочват, че заради повишението на температурите вече се наблюдават повишено количество урагани, наводнения и суши. Топенето на полярните ледени шапки пък повишава нивото на океаните и застрашава живота на хиляди.

Икономическите последици от него са несъмнено лоши, но има и още един пряк ефект от глобалното затопляне, който и днес вреди на компаниите и икономиката.

Заради високите температури самолети остават на земята, разказва Forbes.

Във Феникс, Аризона температурите в понеделник достигнаха 47 градуса и се изравниха с тези от преди година, когато бе поставен рекорд. А метереолозите прогнозират и следващите дни да поставят рекорди.

И това остави само в понеделник 50 самолета, които трябваше да излетят от Phoenix Sky Harbor International Airport на земята.

Вярвате или не, използването на много от самолетите, които авиолиниите ползват, не е безопасно, посочва Forbes.

Всъщност машините, ползвани от американските авиолинии като Bombardier CRJ може да лети при максимална температура на въздуха 47 градуса. А прогнозите са за почти 49 градуса.

По-големите самолети, които излитат от Sky Harbor, като модели на Boeing и Airbus, имат ограничение от 52 градуса.

Обяснението защо температурата пречи на безопасното летене е доста проста. Въпреки че жегата вреди на някои от частите на самолетите, всъщност физиката е основната причина: горещият въздух е по-малко плътен. Това вреди на мощността на двигателите, както и на аеродинамичните способности на самолета. И увеличава нужното разстояние по пистата, в рамките на което самолетът трябва да набере скорост и да излети. Вреди и на възможността за бързо издигане.

Затова и когато температурите са по-високи броят на пътниците и товара е ограничен.

"Тук не става въпрос за полярни мечки или пингвини. Тук става въпрос за всекидневната търговия, икономика и удобство", заключва д-р Дейвид Хондула, учен в Arizona State University.