Китай даде началото на един от най-мащабните опити с дигитална валута, приближавайки се към безкешово бъдеще, пише CNBC. Правителството в Шънджън раздаде чрез лотария 10 млн. юана (около $1,5 млн.) от дигиталната валута. Почти 2 млн. са участвали в нея, а спечелилите са 50 хил.

Победителите могат да си свалят приложение, в което ще получат дигиталния юан и да го похарчат при над 3 хил. търговци в града. Южният град е дом на някои от най-големите технологични гиганти като Huawei и Tencent. Сред участващите търговци са и местни супермаркети, аптеки, както и Walmart.

Поема ли Европа към въвеждането на дигитално евро?

Поема ли Европа към въвеждането на дигитално евро?

Крайното решение ще бъде взето в средата на 2021 г.

Китай отдавна прави стъпки към общество без кеш, като китайците плащат най-често с телефоните си.Дигиталният юан не е криптовалута като bitcoin. Той се издава и контролира от централната банка. Идеята засега не е дигиталната валута да замести портфейли като Alipay и WeChat Pay, а да работи заедно с тях. За сравнение, bitcoin е децентрализиран, което означава, че не се притежава или контролира от една институция.

Китай работи по дигиталния юан през последните няколко години и вече проведе няколко опита в различни части на страната. Този в Шънджън е най-големият досега.

Други централни банки по света също обмислят идеята за дигитални валути.

Кой ще бъде победителят в състезанието на дигиталните валути?

Кой ще бъде победителят в състезанието на дигиталните валути?

Китай е първа, засега, но останалите държави няма да искат да използват дигиталния юан