Представете си, че отивате до банката, за да изтеглите пари - но без да ходите до банката и без да банкнотите. Бъдещето може да изглежда така за всеки, ако планът на китайската централна банка за дигитален юан стане реалност, пише Deutsche Welle.

По-рано тази година Китай започна усилени тестове на първата в света дигитална валута, издадена от централна банка, позната като DCEP. Макар че и други страни имат подобни опити, ход, направен от втората най-голяма икономика в света има повече тежест.

"В бъдеще всички ще ползват DCEP", смята милионерът Chandler Guo, цитиран от BBC.

Макар че имаше слухове, че дигиталната валута ще бъде пусната още през тази година, централната банка всъщност се прицелва към следващите зимни олимпийски игри, планирани за февруари 2022 в Пекин.Ако проектът успее, дигиталният юан може да елиминира нуждата от физически банкноти и монети и интернет услуги за разплащане като PayPal. И ще бъде още един начин, по който Пекин ще се опита да разруши доминацията на САЩ.

Без портфейли

DCEP е дигитална валута, за която стои юанът. За разлика от bitcoin и други криптовалути, чиято стойност варира значително заради спекулациите и което ги прави неподходящи за широка употреба, DCEP ще бъде стабилен както юан.

Както банкнотите, всеки дигитален юан ще бъде създаван от централната банка. Но за разлика от кеш, банката ще може да следи движението на парите във всеки един момент. Търговските банки ще дистрибутират DCEP на клиентите си, които ще могат да "свалят" валутата от банковите си сметки в дигитални портфейли или приложения.

С дигиталния портфейл потребителите ще могат да правят безконтактни и моментални плащания към всеки, който използва услугата - без значение дали в магазин или на приятел. Това, теоритично, може да елиминира нуждата от приложения като WeChat или AliPay, които в момента се използват широко в Китай.

Потребителите в Поднебесната империя вече са свикнали да плащат с телефона си и това ще направи преминаването към дигитална валута далеч по-лесно. В същото време ходът ще има огромни ползи и за комунистическия режим.

С DCEP Китай може да създаде и своя международна платежна архитектура, нещо сравнимо със SWIFT. Тя ще бъде фокусирана върху дигиталните валути и няма да бъде доминирана от американския долар. А това е особено важно в момент, в който напрежението между Пекин и Вашингтон расте - и няма изгледи скоро да се промени.

В момента над 60% от резервите на централните банки по света са в американски долари, по данни на МВФ, което прави доларът световната валута. Втората най-популярна е еврото с 20% дял.

Ако дигиталният юан бъде въведен и приет широко, централните банки ще могат да държат резерви и в DCEP, което пък ще даде на Китай по-голямо влияние върху пазарите.

Превръщайки се в първата световна сила, която доминира дигиталната сфера, Китай може да си извоюва и по-силна позиция в световната икономика. Освен това режимът ще бъде по-малко уязвим от американски санкции.

Притеснения за сигурността

Това поне е част от идеята. Дали обаче другите държави ще имат огромно желание да използват дигитална валута, пусната от Китай, е друг въпрос. Потенциалът плащанията да бъдат следени може да откаже останалите държави и международни играчи, смятат експерти.

Китайската държава ще може да следи трансакциите на всички свои граждани, но и на всички останали компании и страни, които използват DCEP.

Състезание

Поради тази причина Китай може и да не успее да си осигури доминация, въпреки че е първа в състезанието. На 2 октомври Европейската централна банка заяви, че планира дигитално евро - в което защитата на личните данни е приоритет.

Не можем да не споменем и проекта Libra на Facebook. Първоначалната идея бе дигиталната валута да бъде достъпна за всички 2,7 млрд. потребители на услугите на гиганта.

Кой ще бъде победителят в състезанието тепърва ще видим. А и засега, дори в Китай, хартиените пари ще останат в обращение.

Поема ли Европа към въвеждането на дигитално евро?

Поема ли Европа към въвеждането на дигитално евро?

Крайното решение ще бъде взето в средата на 2021 г.