Един от тях предвижда построяването на огромна железопътна линия. Тя ще бъде по-дълга от една от най-големите реки в света – Амазонка. Проектът предвижда да бъдат построени повече от 5 300 километра релси, които ще свържат Атлантическия океан с Тихия океан.

Това ще бъде един от най-големите проекти, които Китай финансира в региона. Азиатският гигант отдавна има интереси в Южна Америка и инвестира сериозни суми. Железопътната линия по предварителни данни ще струва 10 милиарда долара на Пекин, разказва CNN Money.

Проектът обаче се забавя значително. Първият краен срок вече беше пропуснат – предпроектното проучване трябваше да приключи през месец май. Експертите все още не знаят колко време ще им трябва – предполагат от няколко седмици до няколко месеца.

Най-голямата спънка пред реализацията на проекта е политическата и икономическата ситуация в Бразилия, където президентът Дилма Русеф беше свалена от власт чрез процедура по импийчмънт. В същото време икономиката на страната буксува.

„Политическата ситуация в Бразилия прави много трудно проекта да получи внимание”, казва експертът Мануел Руиз. Според него проектът ще се сблъска с „огромни предизвикателства”.