Азия и Тихоокеанския регион, къде живеят две трети от най-бедните хора в света, се изправя пред най-големия риск климатичните промени да донесат още повече бедност и природни бедствия, предупреждава в свой доклад Азиатската банка за развитие (АБР).

В Азия температурите ще се вдигнат с поне 6 градуса по Целзий към края на този век, сочи изследване на Potsdam Institute for Climate Impact Research, цитирано в доклада. Държави като Таджикистан, Афганистан, Пакистан и северозападната част от Китай ще трябва да понесат затопляне от 8 градуса.

По-високите температури ще причинят драстични промени във времето в региона, а оттам и в сектори като земеделие, рибарство, ще убият множество видове сухоземни и морски животни, ще навредят на вътрешната и регионална сигурност, търговия, развитие на градовете, здравето и дори представляват екзистенциална заплаха за цели държави, смята АБР.

Докладът подчертава нуждата регионът да намали рязко своите емисии на парникови газове и да потърси и нови начини, за да се справи с глобалното затопляне.

През миналата година АБВ одобри рекордните 3.7 милиарда долара за целта и обеща да повиши инвестициите до 6 милиарда долара годишно до 2020 г.

Според доклада годишно валежите се очаква да се увеличат с до 50% в повечето райони, но държави като Пакистан и Афганистан може да претърпят намаление на дъждовете с между 20 и 50%.

19 от общо 25 градове, които са на най-близко до морското ниво се намират в региона. 7 от тях са във Филипините. Най-пострадала от наводнения обаче може да се окаже Индонезия.

Климатичните промени ще направят производството на храна много по-трудно и ще повишат цените рязко, сочи още докладът. Жегата директно ще убива и до 52 000 души до 2050, показва изследване на Световната здравна организация.