Ръководителят на авиационния отдел на Shell заяви, че се очаква глобалното търсене на авиационно гориво за самолетите да се възстанови напълно до нивата отпреди пандемията - от 300 милиона тона годишно - през следващите една до две години.

Търсенето в САЩ вече е достигнало нивата от 2019 г., докато в Европа то се е повишило до над 80% и е вероятно да се възстанови напълно през следващата година. Това мнение сподели пред Reuters президентът на Shell Aviation Ян Тошка по време на 38-ата конференция Asia Pacific Petroleum Energy Conference.

Той смята, че "в Азия възстановяването на търсенето на авиогориво (керосин) е малко по-неравномерно, тъй като пазарите ту се отварят, ту се затварят (поради ковид мерките). Но основният етап на възстановяване, особено в Азия, се очаква през следващата година, макар че за пълно възстановяване на пазара може да е необходима още година".

Значителен ръст на пътническите авиопревози в света през юни - кои региони са рекордьори

Значителен ръст на пътническите авиопревози в света през юни - кои региони са рекордьори

Скокът при международните превози е доста по-голям

Доставките на авиационно гориво в Европа остават ограничени. Санкциите на ЕС спрямо вноса на петролни продукти от Русия, ще доведат до това, региона да внася повече гориво от по-далечни локации, като САЩ, Китай, Индия и Близкия изток.

"Пазарът (в Европа) ще се наложи да продължи да купува от рафинерии, доставящи гориво по море и с железопътен транспорт и така всички продажби сега са под по-голям ценови натиск с тези нови търговски маршрути", добавя шефът на Shell Aviation.

"Лукойл" купува дъщерното дружество на Shell в Русия

"Лукойл" купува дъщерното дружество на Shell в Русия

Дружеството има верига от 411 бензиностанции