Чуждестранните студенти са донесли 20 млрд. паунда на икономиката на Великобритания, а освен таксите за обучение, разходите им се превръщат в основен фактор за подпомагане на местните икономики.

Само Лондон е спечелил 4.6 млрд. паунда, а Шефилд е най-големият бенефициент спрямо размера на икономиката си, показва доклад на мозъчния тръст Higher Education Policy Institute.

Около 230 000 студенти ежегодно пристигат в британските университети, повечето от тях, за да учат магистратура или докторат, а най-често срещани са китайците.

Директорът на мозъчния тръст Ник Хилман заяви, че цифрите подкрепят призивите за премахване на студентите от имиграционните ограничения след Brexit.

Принос за икономиката

Анализът, извършен от London Economics, изчислява финансовия принос на чуждестранните студенти като разходи за обучение и разходи за живот и го сравнява с разходите, включително допълнителния натиск върху местните услуги и неизплащането на заеми.

Докладът категорично доказва, че чуждестранните студенти са от голяма полза за британската икономика, а тези извън Европейския съюз, които плащат по-високи такси, донасят по 102 000 паунда на Великобритания.

"Международните студенти носят икономически ползи за Великобритания, които са с 10 пъти по-голяма стойност от разходите за тяхното приемане", казва Хилман.

"По-малко международни студенти биха означавали много по-малко работни места във всички части на Обединеното кралство, защото международните студенти харчат пари в университетите си, в местните икономики. Това са буквално магазините за сандвичи, за велосипеди, таксиметровите компании, нощните клубове, книжарниците", добавя той.

"Без чуждестранните студенти някои от местните компании може да фалират, а част от местните хора да изгубят работата си", предупреждава Хилман.

Според мозъчния тръст британските власти трябва да имат по-позитивно отношение към студентите от чужбина и да не ги включват в по-широкия дебат за имиграцията.

Враждебност на властите

Според скорошна публикация на индийския вестник Hindustan Times Великобритания има много топ университети, но "и най-враждебно настроеното правителство в света".

Докато институтът твърди, че студентите трябва да бъдат отстранени от по-широкия дебат за намаляване на нетната миграция, вътрешното министерство заяви, че няма "планове" за такава промяна в миграционните цели.

"Няма ограничение в броя на истинските чуждестранни студенти, които могат да дойдат в Обединеното кралство, за да учат, и ние високо ценим приноса им", заяви говорител на ведомството.

Консултативният комитет по миграцията също извършва оценка на икономическото въздействие, която ще предостави доказателства за оформяне на "бъдещата система за миграция".

Регионални победители

Според експертите от мозъчния тръст всеки избирателен район във Великобритания е спечелил средно по 31.3 млн. паунда от чуждите студенти.

Столицата Лондон има най-голям дял чуждестранни студенти, но според доклада в относително изражение по-малките градове с повече от един университет могат да спечелят повече от столицата. Така Шефилд, Нюкасъл, Нотингам и Оксфорд са най-печелившите британски райони.