Компаниите в САЩ може да бъдат облагани с между 15 и 20% по-нисък данък печалба. В същото време административните регулации спрямо бизнеса може да бъдат ограничени със 75 на сто.

Това заяви президентът Доналд Тръмп по време на днешната си среща с представители на бизнеса. На нея присъстваха представители на компании, като Tesla, Whirlpool, Under Armour, Tesla, Lockheed Martin и Johnson & Johnson.

"Ще орежем регулациите масово, но правилата ще продължат да бъдат в защита на потребителите", коментира държавният глава на Щатите пред репортери, цитиран от CNBC.

Плановете на Тръмп включват намаляване на ставката на корпоративния данък с между 15 и 20%, като сегашното й ниво е 35%. Американският президент потвърди плановете си да въведе допълнителни такси за компаниите от Щатите, които произвеждат продуктите си в чужбина.

Днес се очаква още Тръмп да ревизира участието на САЩ в международните споразумения за свободна търговия с Канада и Мексико - НАФТА, както и с държавите от Тихоокеанския регион.