Кризата авиационния сектор, която възпрепятства много полети в Европа това лято, е най-сериозна сред по-младите работници. До голяма степен точно те напускат индустрията по време на пандемията от коронавирус, според официални данни.

Едва около една трета от работниците във въздушния транспорт в Европейския съюз са били на възраст под 40 години към първото тримесечие, показват данни на статистическата служба на ЕС Евростат. Това е много по-нисък дял, отколкото преди пандемията, пише Bloomberg.

 Lufthansa отмения почти всички полети от основните си германски центрове във Франкфурт и Мюнхен заради стачка

Най-голямата авиокомпания в Европа ще отмени 678 полета във Франкфурт и 345 в Мюнхен

Това ще доведе до допълнителни закъснения

Цифрите разкриват колко сериозно е предизвикателството, пред които са изправени авиокомпаниите и летищата, в опита си да привлекат нови служители в този сектор.

"Трябва да настъпят фундаментални промени в бизнес модела, за да може авиацията да остане конкурентна възможност за кариера", казва Дейвид Хътнър от PA Consulting Group .

Около 320 000 души са работили във въздушния транспорт на ЕС през първите три месеца, според Евростат. Covid да доведе до масови съкращения. Служителите в авиацията не са били толкова малък брой от 14 години насам.

Авиокомпаниите са принудени да отменят хиляди полети, след като летищата съкратиха разписанията си в отговор на недостига - ситуацията се влоши от стачките за по-високи заплати на пилоти, кабинен екипаж, превозвачи на багаж и други.