Кредитната ваканция, която беше удължена до края на март, ще бъде в голяма помощ на бизнеса. Тя предстои да бъде допълнена и от други две мерки. Това идва на фона на ситуацията, в която всички сектори и системи са засегнати от корона кризата. Подобно обобщение направи министърът на икономиката Лъчезар Богданов в интервю през bTV. 

Неговото определение за ситуацията е, че икономиката се намира сякаш във война, но тя се справя добре. По негови думи българската икономика има 5 фронта, на които се представя много добре. Той посочи, че безработицата у нас е по-ниска от средното в ЕС, а потреблението в структурата на БВП дори расте въпреки кризата.

Борисов допълни, че през третото тримесечие се получават и първи сигнали за подобряване на инвестициите. Като други добри фронтове той открои финансовата стабилност на държавата, буферите, които имаме, както и оценките на международните кредитни агенции.

"Първо въздействаме върху малкия бизнес, най-засегнатите, които са на фронта, след това въздействаме върху всички останали и накрая работим върху преструктуриране на цялата икономика", обясни той действията на правителството.

Министърът посочи, че социалното министерство и министерството на икономиката са инвестирали в бизнеса над 1 млрд. лева и са въвели антикризисни мерки за над 2 млрд. лева.

Според Борисов само по мярката 60/40 са запазени 250 000 работни места, а от началото на пандемията Агенцията по заетостта е намерила работа на 200 000 души.

По негови данни чуждестранните инвестиции у нас за една година, и то по време на криза, са 1 млрд. евро. Инвестициите, които са сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите, пък са над 480 млн лева.

"Със сигурност противоепидемичните мерки дадоха своя ефект и ситуацията се подобри", коментира министърът. Той настоя за стриктно спазване на мерките, така че икономиката да може да работи.

По думи на министъра в България пълен локдаун никога не е имало. Министърът изрази надежда, че такъв няма да има и занапред. Според него мерките са били абсолютно навременни и са били взети, когато сме достигнали 600 заболели на 100 000 души население, каквито са международните стандарти.

Борисов изрази мнение, че е бил намерен най-добрият баланс между здравето на икономиката, на социалната система и на хората.

На първо място е здравето на хората, икономика без хора не може, напомни той.

Относно ситуацията с язовирите в страната той посочи, че има 413 съоръжения, които се нуждаят от ремонт. От тях 208 язовира са дадени за относително спешен ремонт, като за 150 са приети проекти за ремонтно-възстановителни дейности на стойност 361 млн.

По отношение на идеята за държавни бензиностанции Борисов изрази очакване, че тази сряда проектът ще бъде приет на Министерския съвет и ще бъде свикан конкурс за назначаване на управител.