Пазарът на труда в Мексико е отчел най-лошото си представяне за последния четвърт век през март, след като глобалната криза с коронавируса застигна и втората най-голяма икономика в Латинска Америка.

През третия месец на годината страната е изгубила над 130 500 работни места в сравнение с февруари, след като тогава безработицата се сви с 0,6%, показват данните на Мексиканския институт за социално осигуряване (IMSS), цитирани от Bloomberg.

Загубата на работни места през март са първите за месеца от 2002 година насам и броят им е най-голям от 1995 година насам, което разкрива мрачна прогноза за мексиканската икономика до края на тази година.

Някои икономисти очакват латиноамериканската страна да изпадне в по-дълбока рецесия от т.нар. "Текила криза" в средата на 90-те години, свързана със срив на местната икономика. Според прогнозите на Bank of America икономиката може да се свие с 8 на сто през 2020 година.

Въпреки загубата на работни места средната заплата в страната на годишна база са нараснали със 7,1% до 399,3 песос, след като минималното възнаграждение в страната беше повишено.