Русия изнася риба и рибни продукти в доста големи количества, който износ съставлява 15-17% от общия износ на храни от Русия. Други стоки, които навлизат на чужди пазари, са семена, алкохол и захарни изделия.

Но наистина недооценената стока за износ от Русия са минерална и прясна вода, казва пред агенция Прайм Хаджимурад Белхароев, доцент от Института за световна икономика и бизнес на Руския университет за приятелство на народите.

По думите му, през последните години значително се е увеличил износът на слънчогледово семе (повече от 20 млн. тона), рапица, елда и соя. Особено търсени в чужбина са слънчогледовото олио и захарта.

"Сладкарските изделия, произведени в Русия, се продават добре особено в страните от ОНД, и те представляват около 5% от общия дял на износа на храни", отбелязва експертът.

По думите му, износът на слабоалкохолни продукти, особено за китайския пазар, се е увеличил значително, а "Русская водка" традиционно се радва на успех в цял свят.

"Минералните води са подценявана руска стока на световния пазар. А прясната питейна вода в бъдеще ще се търси много в света", смята Белхароев.

Защо е невъзможна тотална изолация на Русия от световната търговия

Защо е невъзможна тотална изолация на Русия от световната търговия

Опитите за ограничаване на износа на Русия, "могат да струват твърде скъпо" на световната икономика