Котировките на петрола спадат в сряда сутринта след покачването на цените във вторник - първо от шест сесии.

Мартенските фючърси за сорта Brent лондонската на борса ICE Futures днес сутринта поевтиняват с $ 0,31, до $ 64,34 за барел. Във вторник тези контракти поскъпнаха с $0,29 (0,45%), до $ 64,49 за барел.

Цената на февруарските фючърси за американския еталон WTI в същото време на нюйоркската стокова борса (NYMEX) спада с $0,14, до $ 58,09 за барел. За предишната сесия тя се повиши с $ 0,15 (0,26%), до $ 58,23 за барел.

Позитивното настроение на търговците, свързано с предстоящото подписване на временно търговско споразумение между Китай и САЩ, се влоши след новината, че Вашингтон няма планове за намаляване на митата за китайски стоки преди президентските избори през ноември 2020 година.

Повечето анализатори смятат, че основните фактори за петролния пазар говорят в полза на по-ниските цени, като се имат предвид сигналите за прекомерно високото предлагане на суровината.

Според изчисленията на Американския институт за петрола (API), стоковите запасите от нефт в САЩ миналата седмица са се увеличили с 1,1 милиона барела. Официалните данни за запасите ще бъдат публикувани от американското министерство на енергетиката по късно в сряда. Осреднената прогноза на анкетираните от Bloomberg експерти също предполага увеличаване на запасите през седмицата, приключваща на 10 януари, с 1,1 милиона барела.

Управлението за енергийна информация (EIA) на Министерството на енергетиката на САЩ във вторник повиши прогнозата си за средногодишната цена на петрола WTI през 2020 г. със 7,7% - до 59,25 долара за барел, а за Brent - със 7,1%, до 64,83 долара за барел ,

EIA прогнозира, че както глобалното търсене, така и предлагането на петрол през 2020 г. ще се увеличат.

Министерството на енергетиката на САЩ обяви, че очаква производството през тази година да достигне исторически рекордните 13,3 милиона барела на ден, което е по-високо от месечната краткосрочна прогноза, публикувана месец по-рано. През 2021 г. ведомството очаква производството на петрол на ниво от 13,71 милиона барела на денонощие.