Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман категорично отрича информацията, че кралството обсъжда с други членове на ОПЕК+ увеличаване на добива на петрол с 500 000 барела на денонощие. Това се посочва в съобщение на Саудитската агенция по печата, цитирано от ТАСС.

"Известен факт е, че ОПЕК+ не обсъжда никакви решения преди своите официални срещи. Настоящото съкращаване на добива на петрол с 2 милиона барела на денонощие е с действие до края на 2023 година. И ако е необходимо да се предприемат мерки за допълнително намаляване на добива, заради балансиране на търсенето и предлагането, винаги ще сме готови на това", казва министърът, цитиран от агенцията.

От своя страна, министърът на енергетиката и инфраструктурата на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Сухейл ал Мазруи също коментира, че страната му не участва в никакви дискусии за промяна на споразумението на ОПЕК+ (за квотите за добив на петрол), което е валидно до края на 2023 г. "Ние оставаме ангажирани с целите на ОПЕК+ за балансиране петролния пазар и ще подкрепяме всяко решение в тази посока", написа той в профила си в Twitter.

Ще успее ли Русия да превозва петрола си само със собствени танкери, след налагане на ембаргото

Ще успее ли Русия да превозва петрола си само със собствени танкери, след налагане на ембаргото

В транспортирането на руския нефт може да се включи и "сенчестия флот"

Малко по-рано Wall Street Journal, позовавайки се на представители от ОПЕК, съобщи, че Саудитска Арабия и други страни от ОПЕК обсъждат възможността за вземане на решение за увеличение на добива на петрол с 500 000 барела на денонощие на предстоящата среща на ОПЕК+, насрочена за 4 декември.

Ще припомним, че в началото на октомври OΠEK+ peши дpacтичнo дa cъĸpaти дoбивa нa пeтpoл oт нoeмвpи тaзи гoдинa. Тогава Opгaнизaциятa нa cтpaнитe изнocитeлĸи нa пeтpoл реши, че стpaнитe щe тpябвa дa нaмaлят oбщия cи дoбив c 2 милиoнa бapeлa нeфт нa дeнoнoщиe cпpямo ĸвoтитe, oдoбpeни пpeз aвгycт. Cпopeд тогавашните предварителни пpoгнoзи нa eĸcпepти, мaĸcимaлнoтo нaмaлeниe нa ĸвoтитe зa дoбив ce oчaĸвaшe дa бъдe c 1 млн. бapeлa нa дeнoнoщиe, а според някои очаквания, се дoпycĸaшe дopи лeĸo пoвишeниe нa дoбивa.

ОПЕК+ съкращава драстично добива на петрол

ОПЕК+ съкращава драстично добива на петрол

Очакванията бяха за по-малко намаление или за запазване на досегашното положение