Русия стана най-големият доставчик на петрол за Китай за втори пореден месец през юни. Това показва официалната информация, предоставена от Главното митническо управление на Китайската народна република, пише Прайм.

Саудитска Арабия напоследък значително намали доставките на петрол за пазара на най-големия потребител на енергоносители в света, но твърдо заема второто място.

По данни на китайските митници, вносът на петрол от Русия в Китай, включително износът по тръбопровода Източен Сибир - Тихия океан и доставките от морските пристанища в Далечния изток, както и от черноморските и балтийските пристанища, е достигнал през юни 7,29 милиона тона - с 10% повече спрямо година по-рано.

Обемът на доставките средно на денонощие през юни възлиза на 1,77 милиона барела - по-малко от май, когато руските компании доставяха средно близо 2 милиона барела на денонощие в Китай.

Отбелязва се, че през юни Китай значително намали общия внос на петрол до най-ниското ниво от четири години, поради тежките ограничения, заради пандемията от коронавирус в няколко провинции и градове на страната. Въпреки спада на вноса, Русия успя да увеличи доставките за китайския пазар благодарение на гъвкавата ценова политика (т.е. отстъпки в цените) и предимството пред другите износители, тъй като освен с танкери, изнася петрол и по тръбопровод.

Миналият месец Саудитска Арабия достави в Китай 5,06 милиона тона петрол или 1,23 милиона барела на денонощие, при 1,84 милиона барела на денонощие през май тази година. В сравнение с юни миналата година, Китай е намалил вноса на саудитски петрол с 30%.

Според резултатите за общия внос на нефт за първото полугодие, Саудитска Арабия все още изпреварва Русия. През януари-юни 2022 г. Русия е изнесла за Китай 41,3 млн. тона петрол (1,67 млн. барела на денонощие), което е с 4% повече на годишна база. Износът от Саудитска Арабия възлиза на 43,3 млн. тона (1,75 млн. барела на денонощие), което е с 1% по-малко спрямо същия период на миналата година.

От посоченото става ясно, че въпреки санкциите спрямо Русия, Поднебесната империя не възнамерява да ограничава търговията с държавите под Западни санкции, вкл. Иран, а напротив, разширява го.

Вносът на руски петрол в Китай бележи рекорд

Вносът на руски петрол в Китай бележи рекорд

Ръстът за месец май е в размер на 55%