Прекъсването на руското рафиниране принуди петролните компании да внасят. Обикновено Русия е нетен износител на гориво и доставчик на международните пазари.

Русия увеличи вноса на бензин от съседката си Беларус през март, за да се справи с риска от недостиг на вътрешния си пазар. Това се случи заради непланирани ремонти в руски рафинерии след атаки с дронове, според четири източника от индустрията и търговията, цитирани от Reuters.

Русия вече забрани износа на бензин от 1 март, за да се опита да осигури достатъчно гориво за вътрешния си пазар след украински атаки с дронове срещу руски рафинерии от началото на годината.

Русия внася малко гориво от Беларус, въпреки че се обърна към страната в периода август до октомври, когато се сблъска с недостиг на гориво, което доведе до бързо покачване на цените на бензина и предизвика нова забрана за износ на петролни продукти.

Русия вероятно съвсем скоро спира износа на бензин

Русия вероятно съвсем скоро спира износа на бензин

Основната причина е за това е съоръжение на "Лукойл"

Тази година Русия отново е увеличила вноса на бензин от Беларус, като през първата половина на март той достигна почти 3000 метрични тона, според източниците на Reuters.

През януари няма доставки от Беларус, но през февруари Русия е внесла 590 тона от съседката си.

Според информация на източниците преговорите са били трудни, защото Беларус дава приоритет на износа на своето гориво на международните пазари.

Беларус обикновено изнася петролните си продукти през руските балтийски пристанища на международните пазари съгласно дългосрочни споразумения за транзит между държавите.