Петролните борсови котировките добавиха около 2% по време на търговията в петък сутринта, възстановявайки загубите от солидния спад предишния ден.

Цените и на двете световни референтни марки може да покажат най-големия седмичен спад от четири седмици на фона на опасенията от рецесия в световната икономика и последиците от ново анти ковид блокиране в Китай, пише Trading Economics.

Към 9:12 часа българско време ноемврийските фючърси за сота Brent на борсата ICE Futures в Лондон поскъпнаха с $1,37 до $93,73 за барел. В четвъртък цената на тези контракти падна с $3,28 (3,4%) до $92,36 за барел.

Цената на октомврийските фючърси за американския WTI в електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се покачи с $1,12, до $88,73 за барел. По време на предишната сесия WTI падна с $2,94 (3,3%) до $86,61 за барел.

Министрите на финансите на страните от Г-7 планират на 2 септември да одобрят и представят плана си за определяне на лимит за цената на руския петрол.

Вицепремиерът Александър Новак каза пред репортери , че въвеждането на "таван" на цените ще се отрази изключително негативно на световния пазар. Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън обратното, смята , че липсата на лимит ще навреди на световната икономика.

Руското посолство във Вашингтон реагира на обявяването на предложението на американските власти да определят таван на цените на руския петрол, заявявайки, че Москва няма да доставя гориво при не пазарни условия, съобщи Интерфакс.