Цените на петрола от еталонните световни марки в четвъртък остават на високи равнища въпреки публикуваните вчера данни за рязък ръст на запасите от суровината в САЩ.

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures дне с сутринта се търгуват практически на цената от края на вчерашната сесия - $69,29 за барел. В хода на търговията в сряда тези контракти леко поевтиняха - с 6 цента, до $69,31 за барел.

Котировките за американския еталон WTI за май на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се понижават с $0,08 (на 0,13%) - до $62,38 за барел. В края на вчерашната сесия тяхната цена бе спаднала с $0,12, завършвайки деня на ниво $62,46 за барел.

Анализатори, цитирани от Dow Jones, очакват дефицитът на петрол на световния пазар през това тримесечие да бъде 1,1 млн. барела на денонощие, а следващото да се увеличи до 2 млн. барела на денонощие. За сравнение през първото тримесечие се наблюдаваше излишък на предлагането над търсенето на суровината с окол 200 хил. барела на денонощие.

Според официалните данни на енергийното министерство на САЩ, запасите от суровината през миналата седмица са се увеличил със 7,24 млн. барела достигайки общ обем от 449,52 млн. барела. Прогнозите на анализаторите, анкетирани от &P Global Platts, предполагаха съкращаване на запасите с 500 хил. барела.

Добивът на петрол САЩ се е увеличил със 100 хил. барела, достигайки нов рекорд - 12,2 млн. барела на денонощие. Износът на петрол се е повишил с 223 хил. барела - до 6,76 млн. барела на денонощие, а вносът а суровината е спаднал с 163 хил. барела - до 2,72 млн. барела на денонощие.