Цените на петрола спадат в понеделник сутринта след силно повишение през последната седмица. Пекин разочарова пазарите, като си постави скромна цел за икономически растеж за тази година. Премиерът Ли Къцян обяви цел за ръст на БВП от 5% за Китай през 2023 г. на годишното Общокитайско събрание на народните представители в неделя, по-ниско от очакваното , пише Тrading Еeconomics

Към 9:15 часа българско време майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с $0,75, до $85,08 за барел. В петък цената на тези контракти се покачи с $1,08 (1,3%) до $85,83 за барел.

Цената на априлските фючърси за американския WTI към същия момент а Нюйоркската стокова борса NYMEX е с $0,61 по-ниска - $79,06 за барел. По време на предишната сесия тези договори поскъпнаха с $1,52 (1,9%) до $79,68 за барел.

В резултат търговията през на миналата седмица Brent поскъпна с 3,6%, а WTI - с 4,4%.

Миналата седмица цените на петрола бяха подкрепени от оптимизма за възстановяването на китайската икономика, както и известно отслабване на долара.

Междувременно броят на активните петролни платформи в САЩ е намалял с 8 единици миналата седмица до 592, съобщи компанията за обслужване на петролни полета Baker Hughes. Инсталиранията са паднали до най-ниското си ниво от септември 2022 година.