Цените на петрола се покачват в сряда сутринта, след като предния ден паднаха до най-ниските си нива от декември 2022 г. поради засилени опасения от рецесия в САЩ в резултат на проблемите в банковия сектор.

Към 9:18 часа българско майските фючърси за сорта Brent на ICE Futures в Лондон поскъпват с $1,3, до $78,48 за барел. Във вторник цената на тези контракти падна с $3,32 (4,1%) до $77,45 за барел.

Цената на априлските фючърси за американския еталон WTI към същия момент на Нюйоркската стокова борса NYMEX се вдигна с $1,00 , до $72,33 за барел. В хода на предишната сесия тези договори поевтиняха с $3,47 (4,6%) до $71,33 за барел.

Котировките за фючърсите за Brent и WTI затвориха във вторник на най-ниските си нива от 9 декември.

"Пазарът на петрол се държи така, сякаш рецесията в икономиката е неизбежна. Отчитайки сигналите за увеличеното търсене в Китай и спада на долара, може да се очаква, че петролът ще устои на всички тези икономически сътресения ", каза анализаторът на Price Futures Group Фил Флин, цитиран от Market Wach.

На 14 март ОПЕК запази прогнозата си за растеж на глобалното търсене на петрол през 2023 г. на 2,3 милиона барела на ден. Организацията леко повиши прогнозите си за първите три тримесечия на 2023 г. и понижи за четвъртото. По-силният растеж на търсенето в Китай компенсира забавянето в САЩ и Европа, според месечния доклад на каретла.

На 15 март Международната агенция по енергетика ще публикува своя преглед за състоянието и перспективите на петролния сектор.