Цените на петрола се покачват умерено по време на търговията в петък сутринта, след като се повишиха при предишната сесия.

Декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9:10 часа българско време в петък се търгуват по 78,36 долара за барел, което е с 0,05 долара над цената в края на предишната сесия. В четвъртък тези контракти поскъпнаха с 0,22 долара (0,3%) - до 78,31 долара за барел.

Цената на ноемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 75,06 долара за барел, което е с 0,04 долара повече от крайната стойност на предишната сесия. Вчера котировките за тези договори се покачиха с 0,2 долара (0,3%) - до 75,03 долара за барел.

През септември цената на Brent се повиши с 9,5%, а WTI - с повече от 9%, което беше максимален ръст от юни насам, пише Trading Economics.

Котировките на петрола продължават да се подкрепят от опасенията за ограниченото предлагане на пазара, въпреки публикуваните по-рано тази седмица данни за неочакваното увеличение на запасите в САЩ.

Според Министерството на енергетиката търговските резерви в САЩ са се увеличили с 4,58 милиона барела миналата седмица до 418,54 милиона барела. Оценките на Американския петролен институт (API) показват по -малко значителен ръст - 4,1 милиона барела. Експертите, интервюирани от Bloomberg, очакваха спад на запасите с 2,15 милиона барела.

В същото време резервите на терминала в Кушинг, където се съхранява петрол, търгуван на NYMEX, се увеличиха с 200 хиляди барела, докато API отчете скок на резервите с 359 хиляди барела.

Ръстът на запасите от бензин в САЩ миналата седмица възлиза на 193 хиляди барела, докато експертите прогнозират увеличение от 1,5 милиона барела. Запасите от дестилати се увеличиха с 384 хиляди барела (очаква се спад от 1,4 милиона барела).

Търговците очакват следващата среща на страните от ОПЕК +, като прогнозират, че производителите на петрол ще се придържат към задължението да увеличат добива с 400 хиляди барела на ден през ноември.