През последната седмица инфлацията в Русия достигна най-високото си ниво от юли насам и загатва, че по-късно този месец централната банка може да увеличи още един път лихвите, пише Bloomberg.

През седмицата до 29 ноември потребителските цени се покачват с 0,46 процента — два пъти по-бързо от отчетения през предходната седмица ръст, по данни на Федералната служба за държавна статистика. Агенцията посочва, че повишението се дължи на по-скъпите храни, спада на рублата и ръста на цените за почивка в Турция около Нова година.

Министерството на икономиката посочва, че инфлацията достига 8,38 процента на годишна база. Ведомството цитира 55 процента увеличение на цените за почивка в Турция — популярна дестинация за руснаците — като основен двигател.

Във вторник гуверньорът Елвира Набиулина заяви, че централната банка ще обмисли увеличение на лихвите със сто базисни пункта на следващата среща, която ще се проведе на 17 декември. От началото на годината лихвите бяха повишени с 325 базисни пункта, но инфлацията остава два пъти над целта от 4 процента.

Миналата седмица президентът Путин посочи галопиращите цени като сериозен проблем.

Висока смъртност, липса на чужденци: И в Русия няма кой да работи

Висока смъртност, липса на чужденци: И в Русия няма кой да работи

"Недостигът на работна ръка продължава да се влияе от високата смъртност сред руското население", казва мениджър в една от най-големите вериги