В момент, в който икономиките се възстановяват от най-мрачните дни на кризата, компаниите в развития свят не могат да намерят достатъчно служители. В големите развиващи се пазари, където има голям пул от хора в работоспособна възраст, проблемът не е чак толкова голям. С едно изключение: Русия.

Милиони мигранти напуснаха страната, когато бяха въведени първите мерки срещу здравната криза миналата година. Русия се проваля с контрола върху пандемията и създава недостиг на работна ръка, който забавя възстановяването на икономиката, пише Bloomberg.

"За да запълним новите работни места, се нуждаем или от мигранти, или от преразпределение на съществуващата работна ръка между региони, индустрии и компании", заяви миналия месец гуверньорът Елвира Набиулина.

"В някои региони не можем да намерим достатъчно служители вече година", казва и Максим Басов, главен изпълнителен директор на Рос Агро, една от най-големите земеделски компании в Русия. Тя вече е увеличила заплатите с 10 процента и инвестира в машини, които да използва в регионите, в които не може да намери работници. Други отчаяни работодатели наемат войници, студенти и дори затворници, за да попълнят свободните работни места.

През 2019 г. Русия се нареди като четвъртата най-популярна дестинация сред мигрантите, според данни на Организацията на обединените нации. Но броят на родените в чужбина работници — най-вече от Централна Азия — намалява до около 3 млн., при 4,5 млн. преди пандемията, според руската Президентска Академия за национална икономика и публична администрация. Въпреки че ограниченията за влизане в страната бяха намалени, много от тях не искат да се завърнат заради заплаха от нови мерки.

Едва около 40 процента е напълно ваксинирано, а Русия отчита почти половин милион смъртни случая от Covid-19 от началото на пандемията, според официални данни, което допринася за най-големия ръст на смъртността от Втората световна война насам. Погледнато по този начин, ситуацията е по-тежка само в САЩ и Бразилия.

И макар властите да твърдят, че повечето от жертвите са пенсионери, работодателите посочват, че са засегнати. Един от най-големите търговци на дребно, X5 Retail Group, заяви миналия месец, че "недостигът на работна ръка продължава да се влияе от високата смъртност сред руското население".

Пандемията препъва опит на президента Путин да спре рязкото намаление на населението — наследство от тежките дни през 90-те в комбинация с високи нива на употреба на алкохол и цигари и ниско на спорт. "Имаше недостиг в някои сектори дори преди пандемията", казва Наталя Зубаревич, директор в мосвкоския Независим институт за социална политика.

Средната заплата в икономиката расте със 9 процента, според Сбербанк, а позициите в IT, финансите, търговията и строителството носят с 13 процента повече отколкото преди пандемията. "Има истинска война за таксиметрови шофьори", казва и Алексей Захаров, президент на SuperJob, интернет портал за намиране на работни места. Това подхранва инфлацията, която през октомври достигна 8,1 процента.

Строителният предприемач Самолет Груп казва, че е повишил заплатите, подобрил е сигурността и останалите условия, но почти половината от новите работните места остават празни от началото на годината. "За мен това е безпрецедентна ситуация", казва управляващият директор Андрей Иваненко.

За да се облекчи недостига, миналата година студентите бяха призовани да помогнат със събирането на реколтата. По-скоро имаше разговори относно възможността затворници да помагат с жп инфраструктурата.