Цената на петрола от сорт Brent, търгуван на световните борси, ще се задържи около 90 долара за барел през следващите 5 г., пише анализаторът от "Ройтерс" Джон Кемп, като базира прогнозата си на проучване сред 1000 специалисти от енергийната сфера.

Очакванията им са за между 4 и 10 долара по-висока цена спрямо допитването от 2022 г., проведено преди началото на войната в Украйна. В сравнение с това от 2020 г. (преди пандемията) масовите прогнози са с около 20 долара на барел по-високи.

Прогнозата на САЩ за цената на петрол Brent през 2023 година

Прогнозата на САЩ за цената на петрол Brent през 2023 година

Очаква се значително понижение спрямо 2022 година

Така за 2023 г. средната цена, която специалистите очакват да видят на нефтения пазар, е 87 долара на барел в сравнение с $99, колкото беше постигната през 2022 г. - в немалка степен заради инвазията на Русия и наложените от САЩ и ЕС санкции. Половината респонденти я поставят в диапазона $80 - $95, а над 90% - в диапазона $70 - $105.

Търговията с петрол на черния пазар процъфтява

Търговията с петрол на черния пазар процъфтява

Русия вероятно ще използва изпитани тактики за подобен вид търговия

Очакванията са в периода до 2027 г. нивата да останат подобни, но с лека тенденция към поевтиняване, пише Кемп. Той обаче подчертава, че в отговорите на респондентите за годините напред има значителна несигурност.

"Конфликтът в Украйна, санкциите срещу Русия, все по-интензивната конкуренция между САЩ и Китай, запазените рискове от пандемията и забавянето на бизнес цикъла заедно правят прогнозите по-несигурни", коментира анализаторът.