Японската икономика неочаквано нарасна през трите месеца до март, въпреки прогнозите за спад.

БВП на третата по големина икономика в света се повиши с 2,1% за периода. Ръстът е значителен спрямо очакванията на анализаторите за свиване от 0,2%, пише BBC. Добрият резултат е в следствие на намаляването на вноса.

Делът на внесените стоки се е понижил с 4,6%, а това е най-големият спад от десетилетие, докато износът е намалял наполовина - с 2,4%.

"Изненадващата устойчивост на икономиката в началото на годината означава, че растежът на БВП ще бъде по-силен през тази година, отколкото очаквахме", заяви икономистът Марсел Тиелиан. Той допълни и, че Япония няма да се откаже от плана да увеличи данъка върху продажбите. Първоначално повишението бе предвидено от 1-ви октомври.

Някои политици призоваха за забавяне на увеличението от 8% на 10%, тъй като според тях все още има несигурни вътрешни и външни икономически условия.

Министър-председателят на Япония Шинзо Абе вече отложи повишаването на данъка върху продажбите веднъж. Има вероятност заради последствия от търговския конфликт между САЩ и Китай и редица други обстоятелства, той да го отложи отново.

Министърът на икономиката Тошимицу Мотеги обаче, каза, че не се предвижда отлагане на увеличението.