Фючърсите на пшеницата скочиха с 6,9%, след като Русия вся напрежение с критиките си към военновременната сделка за износ на украинско зърно и засили опасенията относно движението на доставките извън черноморския транспортен център, пише Reuters.

Фючърсите на царевицата и соята се понижиха. Преди да се понижи царевицата достигна най-високата си стойност от 27 юни.

Руският президент Владимир Путин коментира, че Русия и развиващите се страни са били "измамени" от сключена с посредничеството на ООН украинска сделка за износ на зърно, обещавайки да преразгледа условията й, за да ограничи страните, които могат да получават пратки.

Русия се затруднява с износа на собствената си реколта от пшеница. Доставките през юли и август са спаднали с 22% спрямо година по-рано, въпреки по-голямата реколта. Продажбите на храни не са обект на западните санкции, въпреки че някои банки остават предпазливи и избягват да правят сделки в Русия.

"Путин няма интерес от това Украйна да се възползва от големите продажби на зърно в момент, когато продажбите от собствената му страна се бавят на фона на голямата реколта", обяви Арлан Судерман, главен икономист по стоките в брокерската компания StoneX. "Приходите за Украйна подпомагат страната да се защитава, което противоречи на общата цел на Русия."

През последните седмици фючърсите на пшеницата бяха ограничени от нарастващите доставки от Украйна през черноморския коридор, заедно с падащите цени на украинските и руските доставки.