Броят на корабите с товари, заседнали край бреговете на Южна Калифорния, достигна нови рекорди. Според данни на морската администрация общо 111 кораба, натоварени с контейнери чакат да бъдат разтоварени около пристанищата на Лос Анджелис и Лонг Бийч. Това надхвърля предишния рекорд от 108 кораба, който беше оповестен на 21 октомври.

Двете пристанища са задръстени, въпреки усилията за ускоряване на разтоварването на контейнерите на фона на нарастването на потребителското търсене на стоки. В същото време Белият дом обяви преминаване към денонощен график през октомври и нова заплаха от глоби за оставяне на контейнери на доковете за няколко дни.

Глобалната криза на веригата за доставки доведе до забавяне и подобни задръствания в пристанищата по целия свят.

Рекорден брой товарни кораби заседнаха край бреговете на Калифорния

Рекорден брой товарни кораби заседнаха край бреговете на Калифорния

Недостига на работна ръка и блокиранията заради Covid са част от причините

Мащабът и големината на задръстванията е безпрецедентен. Преди пандемията пристанищата не са допускали "опашки" от над 17 кораба според експерти.

"Проблемът е в липсата на физическо пространство", казва Кори Берч, който е вицепрезидент на глобална логистична компания Slync.io.

Според данни на American Shipper в началото на този месец в двете пристанища е имало близо 60 000 контейнера, които са останали там повече от девет дни, което отговаря на условията за глоби за сметка на съответните корабни компании.