Отношенията между България и Русия са в подем и имат добра динамика, заяви руският външен министър Сергей Лавров след срещата си днес в Москва с българския вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Двамата министри направиха преглед на двустранните отношения и отбелязаха взаимното желание традиционно добрите връзки между България и Русия да продължат да се развиват във всички области.
"България има интерес от поддържането на интензивен диалог с Русия не само по двустранните, но и по регионалните въпроси и след днешния разговор съм уверен, че прекъсване в него няма да има", заяви министър Ивайло Калфин.

Двамата министри се съгласиха, че България и Русия трябва да положат повече усилия за стимулиране на търговско-икономическия обмен и обсъдиха свързания с това въпрос за облекчаване на двустранните транспортни връзки. Те изразиха желание за ускоряване подписването на ново търговско-икономическо споразумение, което да отговаря на новия статут на България като член на Европейския съюз.

Министрите Калфин и Лавров отбелязаха сближаването в областта на енергетиката и разговаряха за реализирането на конкретни проекти като тръбопровода "Бургас - Александруполис". Министър Сергей Лавров изрази надежда взаимното разбирателство да се трансформира в най-скоро време в конкретни договорености.

Сред въпросите, които министър Калфин повдигна пред руския си колега, беше и вносът на българско месо на руския пазар след присъединяването на България към Европейския съюз. На пресконференцията след края на срещата министър Сергей Лавров подчерта желанието на руската страна въпросът да се реши в най-скоро време.

През втория ден от визитата си в Руската федерация министър Ивайло Калфин се срещна и с кмета на гр. Москва Юрий Лужков, който също изрази интерес към разширяването на търговско-икономическите и културните връзки с България. Лужков отбеляза, че от взаимен интерес би било стимулирането на туристическия обмен между България и Русия.