Министерството на земеделието на Руската федерация разглежда като възможна нова локация за значително увеличаване на износа на селскостопанска продукция към страните от Югоизточна Азия, Виетнам. Страната е с население над 90 млн. човека.

Доставките на селскостопански стоки от Русия за виетнамския пазар до 2030 г. в сравнение с 2023 г. би могло да нараснат над 4 пъти, съобщават от руското министерството.

"В сегашните геополитически условия, Виетнам може да стане значим пазар за увеличаване на предлагането на руски селскостопански продукти не само в самата страна, но и преразпределителен център за пазарите на страни от Югоизточна Азия, поради географското си местоположение и икономическа роля в региона". Това коментира заместник-министърът на земеделието Сергей Левин на среща с виетнамския посланик в Руската федерация Данг Мин Хой, цитиран от Финмаркет.

По данни на руското земеделско министерство, търговският оборот на селскостопански продукти и храни между Русия и Виетнам нараства всяка година.

През 2023 г. руският износ се е увеличил с 32%, като основните артикули са зърнени храни, ракообразни и свинско месо. В същото време, както отбеляза Левин, потенциалът за увеличаване на износа е голям.

"До 2030 г. износът може да се увеличи повече от четири пъти, поради увеличените доставки главно на зърнени храни, свинско месо и рибни продукти", казва той. Заместник-министърът допълва, че Руската федерация има възможност да доставя всички видове животновъдна и растениевъдна продукция на виетнамския пазар.

В същото време той подчертава, че от голямо значение за укрепването и развитието на търговските отношения между двете страни е взаимодействието на компетентните служби, които отговарят за осигуряването на достъпа и безопасността на доставяната продукция.

Виетнам иска да увеличи добива си на редкоземни метали над 460 пъти

Страната, която иска да увеличи добива си на редкоземни метали над 460 пъти

Стремежът й е да стане стане първа или втора в света до 2030 година