Съединените щати започват разследване дали вносът на китайски превозни средства в страната може да е риск за националната сигурност. В тази връзка могат да бъдат наложени ограничения, поради опасения относно "свързаните" автомобилни технологии, съобщиха от Белият дом, предаде Reuters.

Проучването на Министерството на търговията на САЩ е необходимо, тъй като превозните средства "събират големи количества чувствителни данни за своите шофьори и пътници и редовно използват своите камери и сензори, за да записват подробна информация за инфраструктурата на САЩ", се каза в изявлението на Белият дом.

Тъй като част от превозните средства могат да бъдат "пилотирани или дезактивирани дистанционно", разследването ще разглежда и автономните превозни средства.

Служители на Белия дом коментираха, че е твърде рано да се каже какви действия могат да бъдат предприети и отбелязаха, че засега няма решение за потенциална забрана или ограничения, свързани с китайски превозни средства. Те казаха още, че правителството на САЩ има широки законови правомощия и може да предприеме действия с потенциално "голямо въздействие".

Reuters отбелязва, че има сравнително малко произведени в Китай лекотоварни превозни средства, които се внасят в Съединените щати. Министърът на търговията Джина Раймондо каза от своя страна, че администрацията предприема действия, преди те (китайските автомобили) да станат широко разпространени и "потенциално да застрашат нашата поверителност и национална сигурност".

Отделно администрацията на Байдън обмисля налагането на нови мита върху произведените в Китай превозни средства. А китайските производители на електромобили разчитат най-вече на Югоизточна Азия, Близкия изток и Европа като техни най-големи пазари за износ.