Правителството на Северна Македония заяви, че е решило да ограничи маржовете на продажбите на някои основни хранителни продукти до края на септември в опит з подтискане на покачващата се инфлация.Това съобщава SeeNews, цитирайки изявление на местните власти.

Скопие ограничава маржовете при продажбите на едро и дребно на хляб, захар и слънчогледово олио с 5%, докато маржовете при продажбите на брашно, макарони и спагети от твърда пшеница, местно произведен бял ориз, мляко и яйца са определени на 10%.

Регулациите ще са в сила от 15 юни до 30 септември, заявиха от северномакедонското правителство, като подчертаха, че мярката може да бъде удължена и до края на годината в зависимост от пазарните условия.

Северна Македония обмисля въвеждането на цифров денар

Северна Македония обмисля въвеждането на цифров денар

Македонският денар е официалната валута на страната от 1993 година

Средната годишна инфлация на потребителските цени в Северна Македония се ускори до 11,9% през май - от 10,5% през април.

През месец май 2022 година централната банка на страната повиши средната си прогноза за инфлация за тази година до 8,8%. Това е сериозно повишение, спрямо очакваните по-рано 2,4%. Експертите коментират, че инфлацията отразява нарастващите световни цени на първичните продукти и смущенията в глобалната верига за доставки.