Износът на Румъния се е свил за трети пореден месец през август на фона на по-слабо външно търсене, което вече започва да дава своето негативно отражение върху местната икономика, пише местното издание Business Review.

През осмия месец на годината експортът е намалял с 2,5% на годишна база до 5 милиарда евро след спад от 5,5% през юли и такъв от 0,8% през юни.

Така износът е в значителна степен изпреварен от вноса, въпреки че той също намалява с 2,5% до 6,37 милиарда евро, сочат данните на правителството.

Търговският дефицит на Румъния е нараснал с 20,8% на годишна база за първите осем месеца на 2019 година до 10,85 милиарда евро. Това е най-високата му стойност от 2008 година насам на фона на отслабващия износ и увеличаващия се внос.

Свиването на експорта е свързано освен с ограниченото външно търсене и с друг притеснителен сигнал - спада в индустриалното производство в северната ни съседка. За първите седем месеца на годината показателят е намалял с 0,9 на сто на годишна база.

През миналата година износът на Румъния отчете ръст от 8,1 на сто до 67,7 милиарда евро, докато вносът се увеличи с 9,6 на сто до 82,9 милиарда евро. Търговският дефицит стигна най-високото си ниво от 2008 година насам след нарастване със 17% до 15,1 милиарда евро.

Затрудненията пред страната най-вероятно ще се увеличат заради падането на правителството днес.

Стоки за 38 милиарда лева е изнесла България до август

Стоки за 38 милиарда лева е изнесла България до август

Експортът нараства с 3,8%, вносът спада с 0,4 на сто