Слънчевите панели на Острова генерират повече електричество, отколкото тока, който се произвежда от въглища.

Подвига соларните инсталации извършили в последните шест месеца в историческата за Обединеното кралство година, в която страната се натовари с амбицията да получава енергия от слънцето, пише изданието The Independent.

В продължение на половин година до септември по-голямата част от електричеството във Великобритания се е добивало от енергията на слънчевите лъчи, което успя да бие тока, произведен от употребата на въглища по електроцентралите.

Според анализаторите за периода слънчевите лъчи са генерирали близо 7000 GwH електроенергия, което е с около 10 процента повече от енергията от употребата на твърдо гориво.

Електричеството, произведено от въглища между месеците до септември, е общо 6 300 GwH.

Соларният капацитет на страната, пострадала в миналото от Големия смог, се удвои през 2015 година, но е силно засегната от спад на правителствената подкрепа.

В момента обаче това е необходимо, тъй като трябва да се убедят инвеститорите да изграждат всякакъв вид производство на електроенергия.

"Тези нови данни показват популярността (на слънчевата енергия) сред собствениците на жилища и предприятия, както и падането на разходите”, обясни шефът на Асоциацията за енергия от възобновяеми източници Джеймс Кърт, като допълни, че соларните панели са източник на една от най-евтините форми на енергия.