Огромният залог на Индия върху слънчевата енергия се отплаща по-рано от очакваното.

Цената на енергията от Слънцето е намаляла през последните месеци до нива, конкуриращи се с цената на енергията, добивана от въглища. Това позиционира възобновяемия източник като приложима и преобладаваща опция в страна, в която 300 милиона души живеят без електричество, съобщи CNN.

Според KPMG цените на соларната енергия в момента са 15% от тези на въглищната енергия. Ако настоящите тенденции се запазят, консултантската компания предвижда токът от слънчева енергия да е с 10% по-евтин от местните въглища до 2020 г.

Министър-председателят на азиатската страна Нарендра Моди превърна в топ приоритет достъпа до електрически ток и си постави за цел да направи достъпна до всички 1,3 милиарда индийски граждани 24-часова енергия. В момента дори най-големите градове на Индия страдат от чести прекъсвания на тока.

За да подобри електроснабдяването, Моди възнамерява да включи 100 гигавата соларна енергия до 2022 г. – 20-кратно увеличение спрямо настоящите нива. Инфраструктурата също трябва да бъде подобрена, а електрическата мрежа от 280 гигавата се нуждае от разширение и модернизиране.

Освен ниската цена има и други причини за възхода на соларната енергия. Тя е много по-здравословна опция за страна, която е дом на 13 от 20-те най-замърсени градове в целия свят.

Ползите за околната среда ще бъдат още по-ясно изразени, ако увеличената употреба на слънчева енергия бъде за сметка на въглищата, които в момента представляват 60% от производството на енергия в Индия. Индийските въглища са с високо съдържание на пепел и при изгаряне отделят токсини и метали във въздуха.

Премиерът Нарендра Моди обаче засега предприема различен подход. За да разшири достъпа до електричество възможно по-бързо, той иска да удвои производството на въглища до 2020 г.