Цените на стоманата в Европа скочиха до нов рекорд на фона на подготовката за забрана за внос на изделия от стомана от Русия като част от нов пакет от санкции, съобщи Bloomberg.

Цената на горещо валцуваните рулони в Северна Европа се повиши с 10% миналия петък до 1435 евро за тон, по данни на Kallanish Commodities Ltd. Цените на арматурното желязо също достигнаха исторически върхове.

Европейската комисия по-рано обяви планове за забрана на вноса на стомана от Русия. Забраната ще се прилага по-специално за горещо и студено валцувана стомана, тръби и други видове продукти от стомана.

Според документа на ЕК, забраната за внос на стомана от Русия няма да се прилага за договори сключени преди 16 март 2022 г., чието изпълнение е до 17 юни 2022 година.

Основни строителни материали у нас липсват, вследствие на конфликта в Украйна

Основни строителни материали у нас липсват, вследствие на конфликта в Украйна

Върви се към оскъпяване и на новото строителство

Русия произвежда около 76 милиона тона стомана годишно, което е около 4% от световното предлагане на метали. За руския минно-металургичен сектор продажбите на вътрешния пазар (включително страните от ОНД) осигуряват приблизително 45% от приходите, продажбите в Европа - 25%, а Америка - 15% от приходите.