Цената на природния газ на борсите в Европа тази сутрин рязко скочи, след като стана ясно, че руски войски са навлезли в Украйна. Скокът е с 40% спрямо цените от вчера.

По последни данни, цената на природния газ в Европа скочи по фючърсите за март скочи до 1400 долара за 1000 кубически метра, съобщи Интерфакс.

При положение, че цената при затваряне на търговията вчера беше 1041 долара за 1000 кубически метра, по данни от борсата ICE Futures.

Средната цена за TTF от началото на февруари е на ниво от 901 долара за 1000 кубически метра.

Транзитът на руски газ през Украйна към момента продължава както обикновено, съобщиха от "Газпром" за Интерфакс.

Историческият рекорд на цената на газа беше поставен през декември 2021 г., когато цената ми за кратко надхвърли 2000 долара за 1000 кубически метра.

Катар отговори колко втечнен газ може да "задели" за Европа

Катар отговори колко втечнен газ може да "задели" за Европа

Цената на газа на борсите в Европа на 23 февруари за пръв път тази година стигна малко над 1000 долара за 1000 куб. метра

А вчера, след като Германия заяви, че ще спре сертифицирането на газопровода "Северен поток 2", бившият руски президент и премиер Дмитрий Медведев, който продължава да бъде доста приближен до президента Путин, написа в "Туитър": Добре дошли в новия свят, където европейците скоро ще трябва да плащат по 2000 евро за 1000 кубически метра природен газ".

Руският президент Владимир Путин заяви вчера, че Русия ще продължи непрекъснатите доставки на природен газ за световните пазари.

Трябва да се има предвид, че Европа осигурява около 40% от нуждите си от газ от Русия.

Путин: Русия няма да прекъсва доставките на газ за световните пазари

Путин: Русия няма да прекъсва доставките на газ за световните пазари

Страната възнамерява да увеличава инвестициите в газовия сектор