Русия ще продължи както и досега непрекъснатите доставки на природен газ, включително на втечнен, на световните пазари, ще подобри съответната инфраструктура и ще увеличи инвестициите в газовия сектор. Това заяви руският президент Владимир Путин в приветствие по повод откриването на срещата на върха на страните износителки на газ, съобщи РИА Новости.

В приветствието се казва, че "на този етап се разширява използването на природен газ като един от най-екологичните видове гориво. Русия от своя страна възнамерява да продължи непрекъснатите доставки на тази суровина на световните пазари, като същевременно инвестира в подобряване на съответната инфраструктура и увеличаване на инвестициите в газовия сектор".

Руски министър: За Русия не са изгодни високи цени на газа и петрола

Руски министър: За Русия не са изгодни високи цени на газа и петрола

Оптималното ниво за пазара на петрол е 55-70 долара за барел, смята министърът на енергетиката

Путин също така подчертава, че енергийната модернизация изисква балансирани подходи и внимателно отчитане на националните специфики на страните. По думите му, основното предизвикателство е да се осигури достъп на всички до сравнително евтини, устойчиви и съвременни енергийни източници.

Според руския президент, в интерес на световната общност е "енергийният преход да не се превърне в средство за прокарване на политически и икономически интереси на отделни "играчи" и освен това, да не е придружен от санкции или други ограничения".

Ако Русия спре доставките на газ: за колко време ще стигнат "резервите" на Европа?

Ако Русия спре доставките на газ: за колко време ще стигнат "резервите" на Европа?

Сега руският газ покрива 28% от търсенето в ЕС