На "Газпром" и на Русия като цяло не са изгодни високите цени на природния газ на международните пазари. Това заяви министърът на енергетиката на Русия Николай Шулгинов, посочвайки, че в резултат на високите цени, потреблението намалява, а това води до забавяне на икономиката.

"Високите цени на газа са много неизгодни за "Газпром" и за Русия, тъй като потреблението продължава да намалява, обемът на покупките намалява и съответно икономиката се забавя. Ние не искаме високи цени, а стабилни доставки", каза министърът в интервю за Energy Intelligence.

Сега запълняемостта на европейските газови хранилища е минимална за последните 10 години. Според експерти обаче, ситуацията вече не е толкова критична.

Шулгинов смята, че доставките по газопровода "Северен поток 2" биха допринесли за създаване на излишък в доставките на газ за европейския пазар.

Европейските компании участващи в "Северен поток - 2" обявиха инвестициите си в проекта

Европейските компании участващи в "Северен поток - 2" обявиха инвестициите си в проекта

Австрийската OMV обяви инвестицията си в газопровода в размер от 729 милиона евро

Оптималната световна цена на петрола е $55-70 за барел, при по-висока цена се наблюдава забавяне на търсенето на тази суровина, коментира още руският енергиен министър.

"Мисля, че оптималното ниво за пазара на петрол е 55-70 долара за барел", каза Шулгинов за Energy Intelligence.

Отговаряйки на въпроса дали високите цени на петрола са от полза за Русия, министърът отбелязва, че "от една страна, това е добре, тъй като сега има голям обем трудно възстановими запаси и те изискват големи инвестиции. Но, както знаете, към цената на петрола са "привързани" много други цени. Тоест при високи цени на петрола ще видим растеж на цените в други индустрии. Освен това, при високи цени има забавяне на ръста на търсенето."

Рискове пред петролните пазари през 2022 година

Рискове пред петролните пазари през 2022 година

Коронавирусът би могъл да повлияе на волатилността на цените на петрола