Цените на петрола продължават да спадат в петък сутринта. Натискът върху пазара все още се упражнява от несигурността по отношение на тавана на държавния дълг на САЩ, въпреки че президентът Джо Байдън преди ден отбеляза успешния напредък на преговорите по този въпрос.

Към 9:10 часа българско време юлските фючърси за европейския сорт Brent на лондонската борса ICE Futures се търгуват по $75,97 за барел, което е с $0,29 по-малко от закриването на предходната сесия. В четвъртък цената на тези договори падна с $2,1 (2,7%) до $76,26 за барел.

Цената на юлските фючърси за американския етарон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) падна към същия момент с $0,04 по-ниска - $71,79 за барел. В резултат на предходната сесия тези контрактите поевтиняха с $2,51 (3,4%) до $71,83 за барел.

И двете референтни световни марки е малко вероятно да променят стойността си до края на седмицата, посочва Trading Economics.

"Сътресенията около преговорите за тавана на дълга, които отидоха в "допълнително време", водят до страхове от неизпълнение на задълженията", каза в изявление анализаторът на Price Futures Group Фил Флин, цитиран от MarketWatch. "

Междувременно Министерството на търговията на САЩ в сряда подобри оценката си за растеж на американската икономика през първото тримесечие до 1,3% на годишна база от предварително обявените 1,1%. Експертите не очакваха ревизия на данните. За сравнение: според резултатите от четвъртото тримесечие на 2022 г. растежът на БВП възлиза на 2,6%.