Годишната инфлация във Венецуела ще се покачи до 1,37 милиона процента до края на годината, след като правителството не успява да се справи с растящия бюджетен дефицит, печатайки пари, сочи доклад на Международния валутен фонд, цитиран от Bloomberg.

През юли МВФ прогнозира инфлация от 1 милион процента, а през януари - 13 хил. процента, което показва колко бързо се влошава ситуацуята в социалистическата държава.

Според последната прогноза, през следващата година цените ще се покачат с космическите 10 милиона процента.

Фондът запазва икономическата си прогноза за Венецуела от юли - свиване на икономиката с 18 процента през 2018 г., маркирайки трета поредна година на намаляване на брутния вътрешен продукт, резултат от намаляващото производство на петрол и политическата нестабилност.

Години на лоши политики, заедно със срив на производството (а по-рано и на цените) на петрол до 70-годишно дъно пратиха икономиката в несвяст. И въпреки че валутните резерви продължават да намаляват, а недостигът на храна и лекарства все още е факт, администрацията на президента Николас Мадуро отказва да сложи край на ценовите и валутни контроли, които икономистите посочват като основна причина за финансовата криза.

Мадуро повиши минималната заплата 24 пъти от 2013 г. насам, като към момента тя е по-малко от $20 на месец.

Злато, зайци и криптовалути: Странните икономически планове на Венецуела

Злато, зайци и криптовалути: Странните икономически планове на Венецуела

На правителството в Каракас не му липсва въображение, но засега това не помага