Икономиката на Великобритания най-вероятно ще избегне рецесия, след като демонстрира по-добър от очаквания растеж през трите месеца до края на август, пише BBC.

Увеличението от 0,3 процента на брутния вътрешен продукт идва въпреки свиването през самия август, показват данни на националната статистика. През осмия месец икономиката се свива с 0,1 процента, но пък растежът за юли бе ревизиран във възходяща посока до 0,4 процента.

По данните на статистиката слабостта в производството е била компенсирана от силно производство на телевизионна и филмова продукция, подчертава BBC.

Данните са следени отблизо за признаци за рецесия, след като през второто тримесечие икономиката се сви за първи път от 2012 г. Третото тримесечие продължава до края на септември, като така август е вторият месец. Не се очаква слабите данни от него обаче да индикират рецесия. Според статистиката, икономиката трябва да се е свила с цели 1,5 процента през септември, за да се случи това.

През август икономиката пострада от спад в производството. Само сектор строителство е записал повишение през този месец.

Великобритания скоро ще остане без нито една въглищна централа

Великобритания скоро ще остане без нито една въглищна централа

Преди само шест години въглищата отговаряха за 40% от енергийния микс. През 2018 г. този дял падна до 5%