Кошмарът във Венецуела няма край. В петък президентът Николас Мадуро разтърси страната с няколко радикални промени.

Минималната заплата ще бъде увеличена 60 пъти, заяви държавният глава - от 3 милиона боливара до 180 милиона - или от около $0,5 до $30 на месец. Това ще накара много собственици на малък бизнес, и особено тези, които притежават магазини, да вземат тежко решение: дали да затворят или да повишат рязко цените с риск да изгонят клиентите.

Сред останалите решения са 96% обезценка на валутата, както и фиксиране на курса на боливара към правителствената криптовалута "petro". Официалният курс на валутата спрямо долара досега бе 285 хил. за един щатски долар, а сега ще бъде променен на 6 милиона за един долар.

Мадуро обяви още, че ще повиши ДДС с 4 процентни пункта.

Венецуела започва да ограничава субсидиите на бензина

Венецуела започва да ограничава субсидиите на бензина

В разтърсваната от криза държава срещу една и съща сума може да си купите чаша кафе - или да заредите 9 000 пъти

Рязкото повишение на минималните заплати ще накара много работодатели да освободят служители — или направо да затворят — тъй като няма да успеят да покрият възнагражденията. За да намали удара, Мадуро обеща, че правителството ще покрие разлиакта в заплатите за три месеца за малките и средни предприятия.

Все още обаче е неясно как правителството, което също остана без пари, ще успее да покрие огромните разходи. Пред Reuters Министерството на инфоамцията отказа да даде подробности за плана. Опозицията призова за протести и национална стачка във вторник.

Икономистът Луи Оливерос предвижда затваряне на "хиляди компании и безработица за много хора".

МВФ: Инфлацията във Венецуела ще надмине 1 милион процента

МВФ: Инфлацията във Венецуела ще надмине 1 милион процента

Икономиката на страната ще се свие с още 18%