Жилищата в Лондон са по-малко достъпни откогато и да е било.

В момента средната цена на имот в столицата на Великобритания възлиза на 14.2 средни годишни заплати, което е най-високото измервано ниво и почти двойно от средното за останалата част от Великобритания. Това показват данните на Hometrack, цитирани от агенция Bloomberg.

Средният ръст на цените на жилищата в Лондон през октомври е бил 9.1 процента - един от най-ниските през последните три години.

Цените на имотите в столицата поскъпнаха с 86 процента от 2009 година насам заради голямото разминаване между предлагане и търсене от страна на местни купувачи и чуждестранни инвеститори. 

Това е и една от причините правителството да обяви през седмицата програма за 3 милиарда паунда, която да спомогне за построянатето на 90 000 нови достъпни жилища в столицата до 2021 година.

Според Ричърд Донъл, директор на Hometrack, търсенето от страна на чуждестранните инвеститори на сигурни активи в комбинация с активността на местните купувачи, които заради ниските лихви по депозити също са избрали да вложат парите си в недвижими имоти, е причина за скока на цените.