По време на валутната търговия в понеделник щатският долар укрепва спрямо еврото, леко спада към британската лира и е стабилен по отношение на йената.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), спадна с 0,04% по време на днешната търговията. По-широкият индекс WSJ Dollar намалява с 0,02%.

Доларовият индекс ICE се стабилизира през януари, след като падна с 6% през 2020 г. Инвеститорите обаче трябва да вземат предвид, че нетните къси позиции в долари, според Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC), са на върха от 2017-2018 г. насам. Затварянето дори на малка част от тези позиции ще провокира значително укрепване на долара, пише Dow Jones.

Фокусът на търговците е върху преговорите за новия пакет от мерки в подкрепа на американската икономика. Група републикански сенатори предложи на президента Джо Байдън, който преди това представи програма за стимулиране от $1,9 трилиона, да обсъди алтернативен пакет за икономическа подкрепа в размер на 600 милиарда долара.

Байдън е поканил сенатори в Белия дом за "пълен обмен на мнения" по програмата за стимулиране, съобщи пресцентърът на президента в неделя.

Общата валута в понеделник сутринта се разменя срещу американската на ниво $1,2129 за едно евро в сравнение с $1,2136 за евро в края на предишната сесия.

Британският фунт стерлинг на 1 февруари се покачва спрямо долара с 0,24% до $1,3731 за един паунд от $1,3698за паунд при закриването на търговията в петък.

Курсът на американската валута спрямо японската днес е стабилен около нивото 104,66 йени за долар в сравнение с 104,68 йени в крпая на предходната сесия.

Днес сутринта китайската валута спадна с 0,51% по отношение на американската - до 6,4608 юана за долар на фона на слабата статистика за втората най-голяма икономика в света.

Индексите на бизнес активност както в промишления сектор, така и в сектора на услугите в КНР намаляват през януари поради подновеното нарастване на заразените с COVID-19 в навечерието на лунната Нова година.