Доларът удържа някакво предимство при днешната валутна търговия спрямо йената и еврото в очакване на данни за икономиката на САЩ, които могат да повлияят върху американската монетарна политика.

Сутринта „зелените пари” се търгуват без резки колебания спрямо йената, леко спадайки до108,76 йени, като преди това американската валута се покачи спрямо японската с 0,6 процента.

Доларът спадна през миналата седмица до 18-месечен минимум спрямо йената – до курс 105,55, след като Японската централна банка остави без промяна паричнокредитната си политика. Но тази седмица може да завърши с ръст от около 1,8 процента.

Еврото леко поевтинява в началото на днешната търговия до $1,373, губейки в четвъртък 0,4 процента от стойността си.

Доларът получи подкрепа от повишаването на доходността на американските държавни облигации, след като шефа на Федералния резерв в Бостон, Ерик  Розенгрен каза, че ФЕД е длъжен да вдигне лихвите при данни за подобряване на пазара на труда и инфлацията през второто тримесечие. Но отбеляза, че пазарите са песимистични относно перспективите на американската и глобалната икономика, пише Reutеrs.

 Фунтът стерлинг отслабна леко до $1,4437, спадайки от двуседмичния максимум в нивото в $1,4532. Британската валута поскъпна вчера, като ръководството на Централната банка единодушно прие запазването на лихвените равнища.

Австралийският долар е под натиск, свързан с решението на Централната банка да понижи ставките, както и заради спада в цените не желязната руда. „Австралиецът” се понижи спрямо американския долар с  0,34 процента - до $0,7300.