Щатският долар слабо поевтинява спрямо еврото, паунда и йената в хода на валутната търговия в петък.

Общата валута към 9:35 часа българско време поскъпва спрямо американската с 0,10% до $1,1686 за едно евро в сравнение с $1,1679 при затварянето на пазара в четвъртък. Еврото поевтиня под 1,17 долара в средата на август, като се върти около най-слабото си ниво от ноември 2020 г.

Стойността на американската валута спрямо японската спадна до 109,73 йени от 109,77 йени.

Британската лира стерлинг в петък сутринта добавя 0,02% спрямо щатския долар до ниво на размяна $1,3632 за едни паунд. Британската валута отслабна под 1,37 долара в средата на август, но "ястребовият"завой на Банката на Англия помогна за ограничаване на загубите. Политиците в Обединеното кралство повишиха прогнозите за инфлацията за 2021 г. и сигнализираха, че вероятно ще е необходимо "известно скромно затягане" на паричната политика през прогнозния период на централната банка, ако икономиката продължи да се подобрява, отбелязва Тrading Еconomics.

Индексът ICE, който проследява курса на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес губи по-малко от 0,1%, като остава на най-високото си ниво от ноември 2020 г.

Протоколът от заседанието през юли на Федералния резерв на САЩ показа, че мнозинството от лидерите на американската централна банка считат за целесъобразно да започнат да ограничават програмата за обратно изкупуване на активи до края на тази година.

В момента Фед изкупува държавни ценни книжа и ипотечни облигации на САЩ в размер на 120 милиарда долара на месечна база.

Търговците очакват нови сигнали от регулатора, като смятат, че председателят на Фед Джером Пауъл може да даде такива по време на годишния икономически симпозиум в Джаксън Хоул следващата седмица.

Публикуваните в четвъртък статистически данни потвърдиха, че ситуацията на пазара на труда в САЩ позволява на Фед да започне постепенно премахване на стимулите. Броят на новите молби за обезщетения за безработица в САЩ миналата седмица е намалял с 29 хиляди - до 348 хиляди души. Това е най-ниското ниво на показателя от началото на пандемията, съобщи американското министерство на труда.