САЩ е в опасност да загуби своя троен А суверенен кредитен рейтинг по-късно тази година, заяви Fitch днес, предупреждавайки, че продължаващото затваряне на правителството скоро може да започне да влияе върху способността му да приеме бюджет, пише CNBC.

Несъгласието между президента Доналд Тръмп и демократите от Конгреса за пакет от разходи за финансиране на девет правителствени агенции влезе в своя 19-ти ден в сряда. То идва в момент, когато депутатите са дълбоко разделени по искането на президента за пари за гранична стена.

"Мисля, че хората гледат числата на CBO (Congressional Budget Office - Бюрото на Конгреса по Бюджет). Ако хората отделят време да погледнат ще видят, че нивата на дълга се повишат, можете да видите, че нивото на тежестта на лихвите в правителството на САЩ ще се движи значително по-високо през следващото десетилетие ", заявява Джеймс Маккормак, главен световен директор на Fitch.

"Трябва да има някаква фискална корекция, която да компенсира това, или самият дефицит се движи по-високо и вие всъщност заемате пари, за да плащате лихви по дълга. Така че има значимо фискално влошаване, което се случва в Съединените щати ", добавя той.

По-късно по време на събитие в Лондон Маккормак добавя: "Ако това спиране продължи до 1 март и таванът на дълга стане проблем няколко месеца по-късно, може да се наложи да започнем да мислим за рамката на политиката, невъзможността да се приеме бюджет ... И дали всичко това съответства на тройно-А. "

"От гледна точка на рейтинга проблемът е в тавана на дълга", добавя той.

"Отрицателно напражение"

В репортаж вчера Тръмп се позова на стената и наблегна на нуждата от укрепване на сигурността на границата между САЩ и Мексико по графичен начин, подчертавайки множество ужасни примери на американци, за които се твърди, че са били убити от нелегални имигранти.

Лидерите на Конгреса на Демократическата партия Нанси Пелоси, председателят на Камарата, и Чък Шумер, лидерът на малцинството в Сената, незабавно отговориха на мъчителните изказвания на Тръмп, като осъдиха мрачния му език и отново призоваха правителството да отвори отново.

Всяка страна повтаря твърдите си позиции по отношение на затварянето.

В коментар, публикуван в петък, Fitch заяви, че суверенният кредитен рейтинг на най-голямата световна икономика зависи от това дали продължаващото закриване вероятно ще се превърне в "по-изразена дестабилизация на фискалната политика".

Това включва и преразглеждане на лимита на дълга на страната, добави Фич, позовавайки се на сегашната политическа безизходица във Вашингтон.

Рейтинговата агенция посочва също, че американският лимит на дълга ще влезе в сила от март.

"Смятаме, че рискът от неуспех да се вдигне лимитът на дълга навреме, за да се предотврати дългова криза е малък", пише Фич в коментара си и добавя: "Доказателствата за по-голяма дисфункция във фискалната политика все още могат да допринесат за негативен натиск върху американският рейтинг - (и) това е особено вярно, тъй като дефицитите продължават да се увеличават. "