Домакинствата и корпорациите ще купят американски акции за още $500 млрд. до края на годината — въпреки че пазарните оценки се доближават до рекордни върхове, смятат в Goldman Sachs, цитирани от Bloomberg.

Стратезите на банката подчертават рекордните $5,5 трлн. кеш, натрупани по време на пандемията. Корпорациите ще бъдат най-големият източник на търсене до края на 2021 г., като се очаква обратното изкупуване да се ускори, а емитирането на нови ценни книжа да се забави.

През първото тримесечие на 2021 г. домакинствата са купили акции за нетно $172 млрд.

Междувременно вчера американските акции възстановиха част от загубите, натрупани през миналата седмица. Dow се покачи с 1,76%, S&P 500 с 1,4%, а Nasdaq Composite — с 0,79%. Фючърсите тази сутрин сочат за ново покачване.

В Япония Nikkei 225 се покачва с 3% тази сутрин, след спад от 3% вчера. В континентален Китай ръстът е 0,8%, а в Южна Корея — 0,74%. Европейските фючърси също са в зелено.

През миналата седмица инвеститорите се притесняваха заради допускането, че Фед ще повиши лихвите по-скоро от очакваното. Но "за повечето инвеститори, гледайки пейзажа, все още няма алтернатива на акциите", посочва пред WSJ Фахад Камал, главен инвестиционен директор в Kleinword Hambros.