Докато американските политици и от двете страни на политическия спектър остават предимно мълчаливи по въпроса, докато дефицитът на САЩ се увеличава до 1 трилион долара и повече, бившият председател на Федералния резерв Алън Грийнспан казва, че ще започне да се оръща серизно внимание на това не след дълго.

"Това е изключително небалансирана ситуация", заявява Грийнспан, който ръководи Фед от 1987 до 2006 г. "Политически бюджетът наистина няма значение. Важни са обаче последствията.

За Грийнспан, най-голямото притеснение е инфлацията. Последният път, когато нацията трябва да запълни толкова голям недостиг, е в началото на рецесията, която приключи през 2009 г. Сега икономиката е в 10-та година от разширяването си, с най-развития пазар на труда от 1960-те години насам.

Снимка 406292

Източник: Bloomberg

Инфлацията е под контрол - данните от сряда потвърждават това, но ако инвеститорите започнат да се притесняват, че разходите на САЩ ще предизвикат ценови натиск, те биха могли да ограничат покупките на държавни ценни книжа в момент, когато ключов източник на търсене - международните купувачи - вече намаляват.

"Чак когато в крайна сметка бюджетните дефицити, както обикновено правят, предизвикват инфлация, политическата система взима мерки", казва Грийнспан. "В момента виждаме началото на стагфлацията, но все още не сме там", казва той, позовавайки се на комбинация от бавен растеж и висока инфлация.

Федералният дефицит ще надхвърли 1 трилион долара през фискалната 2022 година, според Бюджетната служба на Конгреса. В първата пълна фискална година на Доналд Тръмп като президент, дефицитът нарасна до 779 млрд. долара, най-високият ръст от 2012 г., дори и когато данъчните облекчения увеличиха растежа. Дефицитът вече се влошава заради повишаващите се плащания за задължителни разходи и финансовите разходи за лихвите по кредитите.

Влошаващата се фискална ситуация, съчетана с хода на Фед да свие баланса си, накара Министерството на финансите да увеличи нетната емисия до 1,34 трилиона долара през 2018 г., което е повече от два пъти по-високо от нивото през 2017 г.

Бен Хамък, председател на Консултативния комитет по заеми на Министерството на финансите, заяви в доклад до министъра на финансите Стивън Мнучин миналия месец, че нуждите на САЩ от заеми могат да надхвърлят 12 трилиона долара през следващото десетилетие.

Докато тревогите на Капитол Хил за фиска изглеждат малко и далечни, инвеститорите и бизнес лидерите изострят вниманието си по въпроса.

Тръмп разду дефицита със 17 процента за година

Тръмп разду дефицита със 17 процента за година

Най-високото ниво от шест години насам

Въпреки че досега САЩ са избягвали да предлагат по-висока доходност, докато се увеличават заемите, Марк Кизел от Pacific Investment Management казва, че това няма да продължи. Това е така, защото търсенето от чужбина отслабва и той очаква повишаване на инфлацията. Джефри Гундлах от DoubleLine Capital LP също издава тревога, че повишеното натоварване на дълга е "ужасяваща ситуация".

Десетгодишните доходности на държавни облигации бяха в сряда 2.69%, след като спаднаха от седемгодишен връх от 3.26% през октомври.

Бившият главен изпълнителен директор на Starbucks Хауърд Шулц, който обмисля да се кандидатира за президент през 2020 г. като независим кандидат, казва миналия месец, че задлъжнялостта е пример за "безразсъден провал" на двете големи партии по отношение на тяхната конституционна отговорност.

Грийнспан смята, че нефинансираните разходи за права ще изтласкат инвестициите в частния сектор и ще ограничат растежа. Сегашният председател на Фед Джером Пауъл казва миналия месец, че "бюджетът на федералното правителство на САЩ върви в лоша посока", като се имат предвид нарастващите разходи за здравеопазване и застаряващото население.

Грийнспан смята, че нефинането на задължителните разходи ще изтласкат инвестициите в частния сектор и ще ограничат растежа. "Задължителните разходи изтласкват брутните вътрешни спестявания, а вътрешните спестявания, съчетани със спестявания, привлечени от чужбина, са основният източник на финансиране за капиталови инвестиции", казва Грийнспан. "А капиталовите инвестиции са основата за растеж на производителността."