Бюджетният дефицит на Съединените американски щати достига $779 милиарда в края на фискалната 2018 г., като причините се крият в по-високите разходи и стагниращите приходи от данъци, показват официални данни, цитирани от The Washington Post.

Раздуването на дефицита с близо 17 процента спрямо предходната година идва въпреки силния растеж на най-голямата икономика. Обикновено, добрият ръст на брутния вътрешен продукт носи и по-нисък дефицит, тъй като правителството събира повече пари от данъкоплатците.

Приходите от данъци остават почти непроменени отчасти и заради данъчната реформа на републиканците, приета през есента на 2017 г. Копоративният данък намаля от 35 на 21 процента.

Разходите също се повишават през 2018 г., най-значимо при различните социални помощи, както и в сектор отбрана. Растат и разходите за лихвите по дълга.

Реалните заплати са нараснали с 1,4 процента през фискалната година, а доходите на домакинствата - с 1,8 процента.

Тазгодишният дефицит е на рекордно високо от шест години насам. От 2009 до 2012 г. при администрацията на Барак Обама дефицитът достигаше $1 трилион заради по-високи разходи и икономически стимули, както и намаляли приходи след кризата.

По официални данни се очаква данъчната реформа да добави поне още $1,9 трилиона дълг, включително лихвите.

САЩ скоро ще плаща повече за лихви, отколкото за армията

САЩ скоро ще плаща повече за лихви, отколкото за армията

Дефицитите и задлъжнялостта расте